KUNST EN CULTUUR
- ARCHITECTUUR
- FILOSOFIE
- LITERATUUR
- KUNST
- GASTRONOMIE
ⓒ Eigendom Toerisme Ronse
RONSE
BOUWKUNDIGE HOOGSTANDJES
Ronse ligt tegen de taalgrens en de Pays des Collines. De stad verrast je met haar rijk textielverleden, architecturale art deco pareltjes en een Romaanse crypte. Een adembenemend uitzicht op dat alles heb je vanuit het Malanderpark.
ⓒ Johan Allard
OUDENAARDE
PAREL IN DE VLAAMSE ARDENNEN
Tijdens de stadswandeling ‘Oudenaarde door de eeuwen heen’ bezoek je de toppers: het stadhuis, de Onze-Lieve-Vrouw van Pamele kerk en de Sint-Walburgakerk. Onder de meer dan 100 beschermde monumenten vind je ook nog het pittoreske begijnhof, het statige Huis Margaretha van Parma, de Boudewijntoren en het 18de-eeuwe vleeshuis. Ga zeker ook eens flaneren langs de Schelde en neem een adempauze in het stadspark.
ⓒ Onroerend Erfgoed
KERSELARE
BETONNEN BEDEVAARTSOORD
Elk jaar zakken in mei duizenden bedevaarders af naar Kerselare, een gehucht aan de Edelareberg te Oudenaarde. Maar de plek is nu ook een bestemming voor architectuurliefhebbers. De in 1963 door Juliaan Lampens gebouwde kapel is een voorbeeld van sacraal brutalisme en brengt, mede dankzij het massaal gebruik van beton, de architectuur tot haar essentie terug.
content vervangen
OOSTERSE FILOSOFIE
ULRICH LIBBRECHT
Prof. Dr. Ulrich Libbrecht (1928-2017) was hoogleraar sinologie en comparatieve filosofie aan de KU Leuven. Hij werkte mee aan de ontwikkeling van een mondiaal bewustzijn door een denkkader te ontwerpen dat ruimte biedt aan de verschillende denktradities uit Oost en West.
Doordrongen van de Chinese natuurfilosofie, zette hij zich daadwerkelijk in voor natuurbescherming en voor het behoud van het landschap van de Vlaamse Ardennen. De Ulrich Libbrecht wandeling leidt je langs zijn geliefde wandelpaden, vanuit het stille dorp Zulzeke waar hij woonde, doorheen het inspirerende landschap.
content vervangen
Heading
Heading
Click here to change this text
content vervangen
Heading
Heading
Click here to change this text
ⓒ Gemeentebestuur Maarkedal
HUGO CLAUS
EEN VLAAMSE LITERAIRE REUS
De Hugo Claus wandelroute brengt je langs de mooiste stukjes van Nukerke, deelgemeente van Maarkedal. Je start aan de hoog gelegen Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk, die het landschap overheerst en die tot ver buiten de gemeentegrenzen een herkenningspunt is in het landschap. Tijdens de wandeling ontdek je idyllische plekjes en prachtige vergezichten. De schrijver woonde er van 1964 tot 1970, samen met zijn vrouw Elly Overzier en zoon Thomas. Je wandelt voorbij zijn hoeve, waar hij onder andere 7 dichtbundels schreef.
ⓒ Gemeentebestuur Maarkedal
OMER WATTEZ
DICHTEN IN DE VLAAMSE ARDENNEN
Met de Omer Wattez wandeling ontdek je Schorisse, ‘Schuusse’ in de volksmond, het dorp van Heeren en Zullezitters, het geboortedorp van Omer Wattez (1857-1935). Deze schrijver van essays, gedichten, novellen, toneelstukken en vertalingen van Germaanse sagen zou in 1888, samen met zijn vriend Pol De Mont, de streeknaam ‘Vlaamse Ardennen’ bedacht hebben. Laat je betoveren door de prachtige natuur, wandel voorbij zijn geboortehuis en geniet van de gedichten die hier en daar op de route te lezen zijn.
content vervangen
CAES DAELE
ONZE BIBLIOTHEEK
In Caes Daele vind je overal boeken: in de kamers, op de gang, op het toilet,…Romans, kortverhalen en dichtbundels in overvloed: installeer je in de tuin in de schaduw van een boom en geniet van de literaire en poëtische kunstwerkjes die we door de jaren heen verzamelden.
content vervangen
ADRIAEN BROUWER
MEESTER VAN EMOTIES
Adriaen Brouwer (1604-1638) is geboren te Oudenaarde en was als kunstschilder en tekenaar een pionier van de genreschilderkunst. Geapprecieerd door Rubens en Rembrandt, vergeleken met Frans Hals, David Teniers en Joos Van Craesbeeck, tentoongesteld in gans de wereld… en toch niet zo bekend bij het grote publiek. Daar kwam verandering in met de tentoonstelling die in 2018 de helft van zijn ongeveer 70 werken samenbracht in zijn geboortestad.
De ‘Tussen berg en kapel wandelroute’ is helemaal uitgewerkt rond de figuur van Adriaen Brouwer die overigens zijn naam gaf aan een bier, gebrouwen door de lokale brouwerij Roman.
ⓒ Gemeentebestuur Maarkedal
WANDELROUTE Z+
HEDENDAAGSE KUNST IN DE VELDEN
Z+ staat voor ‘zitten met een plus’. Op 5 locaties langs deze wandelroute in Maarkedal werden bijzondere zitobjecten geplaatst, ontworpen door designers en gerealiseerd door lokale makers. De route bestaat uit 2 lussen, goed voor 7,5 en 4,5 km wandelen langs trage wegen, tussen de velden, met magnifieke vergezichten en zalige plekjes … De unieke zitobjecten, ontworpen door Jan Detavernier, Marthe Vanthuyne, Karel Verhoeven, Floris Vincke en Thijs Urban maken de beleving van het eindeloze landschap compleet en geven een extra aan de stop onderweg.
content vervangen
VALERIUS DE SAEDELEER
ONZE LANDSCHAPSSCHILDER
De bekende landschapsschilder Valerius De Saedeleer (1867-1941) woonde van 1921 tot 1937 in Etikhove, deelgemeente van Maarkedal. Heel wat bevriende kunstenaars vonden de weg naar Etikhove, waardoor het dorp tijdens het interbellum de allure van een echt kunstenaarsdorp kreeg. Onder hen Jean Milo, Edgard Tytgat, Paul Haesaerts, Ramah, Paul Van Ostaijen,… Tijdens de naar De Saedeleer genoemde wandeling ontdek je de landschappen die hij schilderde en kom je ook langs villa Tynlon, waar de kunstenaar en zijn gezin woonden.
content vervangen
DE VIJF SEIZOENEN
LOKALE GASTRONOMIE
Een familie, gepassioneerd door het vak, onthaalt je in een historisch pand, eigentijds en met smaak ingericht. Ingrediënten van lokale producenten worden er verwerkt tot delicieuze en oogstrelende gerechten, met technieken van vandaag en kennis van weleer. Proef hier al van de sfeer en reserveer je tafeltje!
content vervangen
THE SHAKE
BISTRONOMIE AAN HET MARKTPLEIN
Al meer dan 25 jaar een vaste waarde in Brakel, is restaurant The Shake uitgegroeid tot een zeer gefrequenteerd restaurant met een klassieke en verfijnde keuken in een leuk en warm kader. De eigenaar staat aan het fornuis en is ondermeer bekend voor zijn grillades en andere toppers uit de Belgische keuken die altijd met verse producten klaargemaakt worden. Je wordt er met heel veel vriendelijkheid bediend.
content vervangen
DEN DRIJHAARD
EET- EN PRAATCAFE IN HET DORP
Den Drijhaard is een oude afspanning die teruggaat tot 1771, rechtover de kerk op het dorpsplein van Zegelsem. Ooit bevonden zich hier drie haarden waarvan er nog twee overgebleven zijn. De vroegere afspanning werd gerestaureerd en ingericht als eet- en praatcafé met feestzaal. Ideaal als je iets wil drinken of eten na of tijdens een wandeling of een fietstocht, maar even goed voor een avondje uit voor een super lekkere côte à l’os. Klassieke gerechten uit grootmoeders keuken en dito porties worden met zwier bereid en geserveerd door Mireille en Vanessa in een gezellig en volks kader.